- Etusivu
- Ajankohtaista
- Opiskelija – Näin parannat työergonomiaasi
Opiskelija – Näin parannat työergonomiaasi
Artikkeli on alun perin julkaistu osoitteessa slice.fi.
Toimistotyössä ja opiskellessa tulee istuttua paljon tietokoneen äärellä tai paperitöissä, joka helposti muuttaa ergonomian huonoksi. Tällaisesta voi aiheutua pysyviä haittoja tai haitat voivat olla ohimeneviä, mutta niihin on aina hyvä kiinnittää huomiota ja yrittää korjata. Huonosta ergonomiasta aiheutuneita vaivoja voivat olla niska-hartiaseudun kivut ja rasitus, silmien ärsyyntyminen ja kutina, sekä käsien kivut ja rasitus. Näihin vaivoihin voi onneksi vaikuttaa omalla työskentelyllä ja työpisteellä. Oheinen lista kertoo vinkkejä, kuinka voi esimerkiksi vaikuttaa omaan työergonomiaan.
Tiheät tauot
Työn tauottaminen on tärkeää, mutta se tulee muistaa tehdä tarpeeksi tiheään työpäivän aikana. Tauottamisella saa vaihtelevuutta ja vetreyttä työasentoon ja veren kiertämään. Tauoilla voi esimerkiksi kokeilla taukojumppaa tai lyhyttä rentoutumisharjoitusta, jotta lihakset saadaan rentoutumaan. Myös pelkkä ylös nouseminen ja kävely tauon aikana ovat hyvä vaihtoehto.
Vaihtelevuus
Työasentoa olisi hyvä muistaa vaihtaa ajoittain, jotta keho ei rasitu ja jumitu yhteen asentoon. Itselleen sopivia asentoja voi kokeilla, mikä tuntuu hyvältä ja on ergonomisesti sopiva. Esimerkkinä asentoa voi muuttaa vaihtamalla istumisesta seisomistyöskentelyyn tai vaihtelemalla istumisasentoja. Tietokoneella näppäimistön ja hiiren olisi hyvä olla paikassa, jossa oma luonnollinen ryhti säilyy.
Hyvän ryhdin harjoittaminen
Ergonomialle on tärkeää, että ryhti on kunnossa. Tämän vuoksi oman ryhdin harjoittaminen vapaa-ajalla on erittäin tärkeää, jotta työergonomia olisi paras mahdollinen. Hyvää ryhtiä kannattaa harjoittaa myös työpaikalla. Kannattaa siis keskittyä ryhdin korjaamiseen ja vahvistamiseen esimerkiksi erilaisilla ryhtiharjoituksilla ja keskittymisellä esimerkiksi seisoma-, kävely- ja istuma-asentoon.
Näytön kirkkaus
Tietokoneen tai esimerkiksi puhelimen näytön kirkkaudella on vaikutus ergonomiaan, koska se vaikuttaa paljon silmiin. Oikealla kirkkaudella voi mahdollisesti ehkäistä silmien ärsyyntymistä tai päänsärkyä. Näyttöjen kirkkauden tai muun ympäristön ei tulisi aiheuttaa häikäisemistä, vaan sen tulisi olla sopiva työntekijälle.
Työtuoli
Mahdollisiin työtuolin säädöksiin kannattaa tutustua, sekä hyödyntää niitä. Työtulin säätelyllä saa monipulista vaihtelua asentoihin, joka voi auttaa mahdollisiin asennosta aiheutuneisiin vaivoihin. Työtuolia hankkiessa kannatta kiinnittää siis sen ominaisuuksiin huomiota, esimerkiksi käsinoja on hyvä olla, jotta käsi saa tuen.
Stressin hallinta ja rentoutuminen
Stressi aiheuttaa lihasjännitystä, joten stressin hallinta on todella tärkeää myös ergonomialle. Tämän vuoksi rentoutumisharjoituksia kannattaa kokeilla työtauoilla tai työpäivän jälkeen kotona. Rentoutumisharjoitus voi olla lyhyt tai pidempikin, mikä on itselle mieluisin. Harjoituksilla voi rentouttaa lihakset ja mielen, joka voi palauttaa stressaavan työ- tai koulupäivän jälkeen.
Liikunta ja venyttely
Liikuntaa auttaa melkein kaikkeen ja siitä on paljon hyötyjä myös hyvään ergonomiaan. Työpäivän päätyttyä kannattaa suunnata harrastamaan jonkinlaista liikuntaa, jolla saadaan tuki- ja liikuntaelimistö palautettua staattisen päivän jäljiltä. Istuminen tuottaa keholle yksipuolista kuormitusta, jota voi helpottaa liikunnalla esimerkiksi kävelyllä tai muulla mieluisalla liikunnalla.
Mahdolliset tuet
Mahdollisuuksien salliessa voi ottaa käyttöön erilaisia tukia keholle, jotta ergonomia saataisiin parhaaksi mahdolliseksi. Tukia voivat olla esimerkiksi ranne-, jalka-, niska- ja selkätuki, jotka auttavat pitämään kehon luonnollisen asennon ja ryhdin. Tuilla voidaan saada keholle aiheutuma kuormitus minimoitua, jotta työskentely olisi mukavampaa.
Lähteet:
https://www.ttl.fi/tyoymparisto/ergonomian-tietopankki/toimisto-ja-tietotyo/
https://selkakanava.fi/ergonomiavinkkeja-kotiin-ja-tyopaikalle
https://osg.ca/7-simple-tips-for-improving-workplace-ergonomics/
https://www.techrepublic.com/article/10-ergonomic-tips-to-immediately-improve-your-workspace/
https://selkakanava.fi/ergonomiavinkkeja-eta-ja-mobiilityohon