- Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki
- Apua arkeen
- Perheellinen opiskelija
Perheellinen opiskelija
Päivähoitopalvelut
Vanhempainvapaan jälkeen voit järjestää lapsen hoidon eri tavoin. Lapsi voi mennä kunnalliseen tai yksityiseen varhaiskasvatukseen tai lasta voidaan hoitaa kotona. Tampere tarjoaa varhaiskasvatusta sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa.
- Kotihoidon tuki, jolloin lapsen hoito tapahtuu kotona vanhemman tai muun hoitajan toimesta
- Kunnallinen päivähoito
- Yksityinen päivähoito, jolloin lastasi hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen varhaiskasvatuksen tuottaja
Kotihoidon tuki
Kela voi maksaa kotihoidon tukea
- alle 3-vuotiaalla lapsella ei ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa ja lapsen syntymästä on kulunut 160 arkipäivää
- alle kouluikäisistä sisaruksista, jos heilläkään ei ole kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa ja perheessä on alle 3-vuotias lapsi, joka saa kotihoidon tukea
Kunnallinen päivähoito
Tampereen kunnallisissa päiväkodeissa on tarjolla kokopäiväistä ja osapäiväistä varhaiskasvatusta sekä varhaiskasvatusta vuoro- ja iltatyötä tekevien huoltajien lapsille. Varhaiskasvatusta järjestetään myös yksityisissä päiväkodeissa ostopalveluna, palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella.
Kunnalliseen päivähoitoon pitää hakea neljä kuukautta ennen hoidon tarvetta (äkillisen työllistymisen tai opiskelupaikan saamisen yhteydessä kaksi viikkoa ennen).
Hoitomaksut määräytyvät hoidontarpeen, yhteenlaskettujen bruttotulojen ja perheen koon perusteella.
Yksityinen päivähoito
Voit saada yksityisen hoidon tukea, jos lastasi hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen varhaiskasvatuksen tuottaja. Lapsen täytyy olla alle kouluikäinen. Tukea ei voi saada, jos lapsi on kunnan varhaiskasvatuksessa.
Voit saada yksityisen hoidon tukea sen jälkeen, kun vanhempainraha on päättynyt. Tukea maksetaan aikaisintaan sen kuukauden alusta, jonka aikana lapsi täyttää 9 kuukautta. Yksityisen hoidon tukeen kuuluu hoitoraha, mahdollinen kuntakohtainen kuntalisä ja hoitolisä. Tampereella yksityisen hoidon tuen kuntalisän saamisen edellytyksenä on yli 25 tunnin hoidontarve viikottain. Kuntalisän suuruus määräytyy hoitomuodon ja lapsen iän mukaan. Yksityisen hoidon tukea ei makseta kuukautta lyhyemmältä ajalta.
Palveluseteliä voi hakea palvelusetelipäiväkoteihin tai -kerhoihin. Palvelusetelin arvo määräytyy samoin periaattein kuin kunnallisen päivähoidon asiakasmaksut. Palveluseteliä voi hakea vasta sen jälkeen, kun hoitopaikka palvelusetelipäiväkodista tai -kerhosta on varmistunut. Hakemukseen tulee liittää tulotositteet. Perhe maksaa palvelusetelin omavastuuosuuden lisäksi mahdollisen erotuksen palveluntuottajan määrittämän hinnan ja palvelusetelin maksimiarvon välillä.
Tampereen kaupunki: Päiväkodit ›
Tampereen NNKY:n Äidikepalvelu
Vuonna 1972 toimintansa aloittanut Äidikepalvelu tarjoaa lastenhoitoapua tilapäiseen tarpeeseen. Palvelu on turvallista, vaivatonta ja kotitalousvähennyskelpoista. Välityspalvelu huolehtii kaikista työnantajamaksuista. Lastenhoitaja tilataan puhelinpäivystäjältä, joka valitsee sopivimman lastenhoitajan ja lähettää tämän perheeseen. Jokainen lastenhoitaja on käynyt lastenhoitotaitoja käsittelevän kurssin ja he ovat pääosin keski-ikäisiä naisia.
Hoitajaa tilattaessa kannattaa antaa selkeät hoito-ohjeet. On myös hyvä varata keskusteluaikaa hoitajan kanssa sekä hoidon alkaessa että sen jälkeen. Lastenhoitajien työ on ensisijaisesti lastenhoitoa. Tarvittaessa he voivat valmistaa välipalan tai aterian. Koko päivän kestävässä hoitojaksossa hoitaja aterioi perheessä. Terve hoitaja voi käydä terveessä perheessä. Sairaita lapsia ei voida hoitaa.
Neuvolapalvelut Pirkanmaa
Äitiysneuvolat palvelevat perhettäsi raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana. Äitiysneuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja tuetaan syntyvän lapsen, raskaana olevan ja hänen perheensä hyvinvointia. Osa äitiysneuvoloista tarjoaa myös perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvonnan palveluja.
Lastenneuvolassa käyvät alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä. Lastenneuvolassa seurataan ja tuetaan alle kouluikäisen lapsen kasvua, kehitystä ja terveyttä sekä koko perheen hyvinvointia.
Äitiys- ja lastenneuvolat toimivat ajanvarauksella. Niiden palvelut ovat maksuttomia. Äitiysneuvolassa peruuttamattomasta ajanvarauksesta peritään asiakasmaksu.
Pirha: äitiys- ja lastenneuvolat ›
Kasvatus- ja perheneuvonnassa tuemme lapsen kehitystä sekä vanhemmuutta ja parisuhdetta erilaisissa elämäntilanteissa. Kasvatus- ja perheneuvonnan palveluita tarjotaan Pirkanmaalla paikkakunnasta riippuen alle 13-vuotiaiden tai alle 18-vuotiaiden lasten perheille.
Erotilanteet, huoltajuus, tapaamisoikeus ja elatus
Perheoikeudelliset palvelut auttavat perhettäsi seuraavissa asioissa:
- vanhemmuuden selvittäminen ja vahvistaminen
- lapsen asuminen, huolto, tapaamiset ja elatus.
Perheoikeudellisissa palveluissa on mahdollisuus perheasioiden sovitteluun ja tarvittaessa järjestetään lapsen ja vanhemman valvottuja tai tuettuja tapaamisia. Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia.
Nepsy - neuropsykiatriset vaikeudet
Sivustolta löydät erilaisia tukikeinoja, joista hyötyvät ensisijaisesti nepsy-piirteiset lapset ja heidän perheensä, mutta niistä on varmasti apua kaikille erilaisissa käyttäytymisen haasteissa.
Leikkipaikat
Tampereen kesustan alueella keskeisiä leikkipaikkoja ovat muun muassa Koskipuistossa sijaitseva Pikku Kakkosen leikkipaikka, Näsinpuiston Tiitiäisen satupuisto ja Sorsapuiston leikkipaikka. Tammelantoria vastapäätä sijaitsee Emil Aaltosen leikkipaikka, josta löytyy myös liikunta- ja näköesteisille suunnattuja välineitä. Leikkipaikat on jaettu varusteiden monipuolisuuden, alueen laajuuden sekä sijainnin perusteella lähileikkipaikkoihin ja alueleikkipaikkoihin. Lähileikkipaikat sijaitsevat usein korttelipuistoissa ja niissä on 0-12 -vuotiaille tarkoitettua perusleikkivälineistöä.
Tampereen kaupunki: Leikkipaikat ›