- Etusivu
- Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki
- Apua arkeen
- Terveys ja hyvinvointi
Terveys ja hyvinvointi
YTHS tarjoaa terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. YTHS Tampere palvelee Pakkahuoneenaukiolla (yleis- ja mielenterveys) ja Hervannassa (suunterveys). YTHS Tampere palvelupisteet >
Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) vastaa opiskeluterveyden huollosta toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Palvelut kuuluvat myös tutkintoon valmentavassa koulutuksessa tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa opiskeleville.
Ajankohtaisia asioita voi seurata opiskelijaterveydenhuoltoa sekä YTHS Instagramissa.
Jos tarvitset terveysongelmaasi hoitoa 1-3 päivän kuluessa, ole ensisijaisesti yhteydessä asuinkuntasi terveysasemaan. Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi myös silloin, kun tarvitset kiireellistä hoitoa. Pirkanmaan toimipistehakemisto
Kiireellinen hoito
Jos tarvitset terveysongelmaasi hoitoa 1-3 päivän kuluessa, ole ensisijaisesti yhteydessä asuinkuntasi terveysasemaan. Oma terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi myös silloin, kun tarvitset kiireellistä hoitoa.
Ensiapu Acuta on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille tai loukkaantuneille potilaille, jotka vaativat välitöntä hoitoa ja joita ei virka-aikana voida hoitaa opiskeluterveydenhuollossa tai omalla terveysasemalla. Päivystyksessä Acutassa ja Tays Valkeakoskella hoidetaan esim. potilaat, joiden hoitoa ei voida siirtää seuraavaan arkipäivään tai joiden henki on uhattuna.
Mielenterveys
Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä, opiskelija voi olla yhteydessä opiskeluterveydenhuoltoon tai terveyskeskukseen. Kriisitilanteissa ole yhteydessä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen.
Jos tarvitset apua mielenterveys- tai päihdeongelmissa, ota ensisijaisesti yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon, terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Akuuttipsykiatrin Poliklinikalle voi ottaa yhteyttä puhelimitse arkisin klo 8–15 numeroon 040 806 2606. Kun oma terveysasemasi on suljettu ja tarvitset apua, soita päivystysapuun 116 117.
Kiireellinen apu mielenterveys- ja päihdeasioissa >
Terveystarkastukset
Ensimmäisen vuoden korkeakouluopiskelijana saat kutsun terveystarkastukseen, joka koostuu TerveysStartti-kyselystä Self-verkkopalvelussa sekä tarvittaessa terveydenhoitajan ja/tai suunterveyden ammattilaisen vastaanotosta. YTHS terveystarkastus >
Toisenasteen opiskelijoiden terveystarkastus järjestetään ensimmäisenä opiskeluvuonna. Katso tarkemmat käytännöt koulusi sivuilta.
Suun terveys
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoiden suun terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden Terveydenhuoltosäätiö YTHS. Suunterveyden tarkastukset >
Hyvinvointialue järjestää opiskeluterveydenhuollon palvelut, mukaan lukien suun terveydenhuollon palvelut niille, jotka opiskelevat kokopäiväisesti toisen asteen oppilaitoksessa, ammatillisessa aikuiskoulutuksen oppilaitoksessa, kansanopistossa tai liikunnan koulutuskeskuksessa vähintään kahden kuukauden ajan. Pirha hammashoidon palvelut >
Raskauden ehkäisy
YTHS raskaudenehkäisy ja seksuaaliterveys >
Pirha raskaudenehkäisy ja seksuaaliterveys >
Alle 25-vuotiaiden oikeus maksuttomaan raskauden ehkäisyyn kattaa kaikki Pirkanmaan kunnat. Maksuttomaan ehkäisyyn sisältyvät kaikki ehkäisymenetelmät
Rokotukset
Opiskelija saa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotukset maksutta opiskeluterveydenhuollosta tai YTHS:ltä. Muut kuin kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksullisia.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut
TREY:n sosiaalipoliittiselle sektorille kuuluu opiskelijan toimeentulosta, asumisesta, terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Jos olet kohdannut häirintää tai kiusaamista, ota yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin. Voit olla yhteydessä sähköpostitse hairinta(at)trey.fi (viesti menee molemmille), hairintamies(at)trey.fi tai hairintanainen(at)trey.fi. Yhdyshenkilö voi toimia häirintätilanteessa välittäjänä, ja häneltä saa myös tukea ja neuvoja. Häirinnästä voi ilmoittaa, halutessaan anonyymisti.
Tamko huolehtii jäsentensä hyvinvoinnista monin tavoin, muun muassa järjestämällä erilaisia tapahtumia, tukemalla ja vaikuttamalla opiskelijoiden liikuntamahdollisuuksiin kampuksella, tarjoamalla tukea ja apua kaikissa opiskelijan kohtaamissa ongelmatilanteissa. Tamkon häirintäyhdyshenkilö tukee ja neuvoo häirintää kohdanneita opiskelijoita. Häirintäyhdyshenkilö ei pidä kirjaa yhteyttä ottaneista ja hänellä on vaitiolovelvollisuus. Kaikki häirintäyhdyshenkilöt tavoitat osoitteesta hairintayhdyshenkilot(at)tamko.fi.
Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä tarjoamalla monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskeluarjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa . Nyyti tarjoaa nettiryhmiä ja tietoa opiskelijan elämään liittyvistä teemoista.
Kamula – Opiskelijoiden hyvinvointia
Kamula on kohtaamispaikka, pienryhmiä, harrastuksia ja tapahtumia. Toiminnassa vahvistetaan toisen asteen opiskelijoiden ja nuorten korkeakouluopiskelijoiden mielen hyvinvointia sekä ehkäistään yksinäisyyttä ohjatun vertaistuen ja nuorten omaehtoisen ryhmätoiminnan avulla. Kehittämistyötä tehdään opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa palvelumuotoilun menetelmiä hyödyntäen.
Kamulassa on sen aukioloaikana tavattavissa ammattilainen, jolta saa tukea ja ohjausta erilaisissa elämän haasteissa. Kamulassa voi harrastaa, osallistua tapahtumiin tai vertaistuellisiin mielen hyvinvointia edistäviin ryhmiin.
Lue lisää: Tutustu tästä toimintaan!